сряда, 12 октомври 2016 г.

5 причини за почивка в Доминиканската република


Тропически рай ол инклузив


Всяка година в края на септември, когато завали първият студен дъжд, започвам да говоря за екзотични пътувания и тропически острови, защото искам да дам още един шанс на лятото. Тази година вече съм готова с първата си дестинация – Доминиканската република. Хем е екзотично, хем има удобства. Ако и вие се чувствате като мен, ето няколко идеи за вашата тропическа почивка.




Плажът на Пунта Кана, снимка: Dominican Republic Ministry of Tourism


Накратко за Доминиканската република

Доминикана (да не се бърка с Доминика – островна държава в Карибите, Малките Антили) е разположена на остров Испаньола, част от архипелага Големите Антили, който включва още Куба, Пуерто Рико и Ямайка. Доминиканската република заема по-голямата източна и централна част на острова, докато западната част принадлежи на Хаити. На север и изток граничи с Атлантическия океан, на юг е Карибско море.

Островът е открит от Христофор Колумб през 1492 г. Само няколко години по-късно, през 1496 г., испанците основават най-стария град на европейски заселници в Америка. От тук започва испанската експанзия към Новия свят.

Като бивша испанска и френска колония Доминикана представлява екзотична и трудно обяснима смес от местни индиански традиции, европейски влияния и африкански елементи.



Защо почивка в Доминиканската република?

Тюркоазеносиня вода, безкрайни плажове с фин бял пясък и високи палми вместо плажни чадъри – така изглежда раят за туристите в Доминиканската република. И ако към това добавим първокласните ол инклузив курорти плюс малко карибска екзотика (ром, меренге и добро настроение), ще получим формулата за най-горещата туристическа дестинация на Карибите.




1. Вечно лято

Хубавото време е една от големите туристически атракции на Доминиканската република. Островът попада в зоната на тропическия климат – има топло и влажно време, като температурите са приблизително еднакви през цялата година. Най-топлият месец е август, най-студеният – януари. Средната дневна температура е 30 °C. На крайбрежието никога не става хладно, но на по-висока надморска височина в планините температурите падат под 0 °C. През цялата година духа постоянен пасат от североизток. Морският бриз помага да се понася по-леко повишената влажност на въздуха.

Като правило температурата на водата е малко по-ниска от температурата на въздуха. Средната температура на водата в Карибско море е 27 °C, от страната на Атлантическия океан – малко по-ниска.

Тъй като повечето южни области попадат в дъждовната сянка на планината Кордилера Централ, на север е значително по-влажно, докато на юг е по-горещо и по-сухо.

Трябва да имате предвид, че в тропиците може да вали по всяко време на годината. На северното крайбрежие най-голяма вероятност за валежи има от октомври до май, на юг – от май до октомври. Дъждовете са краткотрайни и силни, вали най-често следобед и/или вечер и след това времето бързо се прояснява.

В сезона на ураганите (от юли до ноември) съществува опасност от по-силни бури, но много рядко се случва ураган директно да удари територията на страната. Обикновено в този период, най-често през септември, един или два дни има проливен дъжд, силни ветрове и високи вълни в океана.



2. Безкрайни пясъчни плажове

С общо 1609 км брегова ивица и 402 км пясъчни плажове морският туризъм на Доминикана изглежда обречен на успех. Как изглежда един типичен плаж на Карибите? Като в най-добрите туристически реклами – ярко слънце, синьо море, лек бриз, бял пясък и палми, които почти докосват водата. 



3. Добре развита туристическа инфраструктура

Над 5 млн. туристи годишно посещават Доминиканската република привлечени от вечното лято и високия стандарт на обслужване в хотелите ол инклузив.

През 70-те години на 20 в. започва строителството на ол инклузив курорти. Макар че в началото е имало грешки на растежа, сега изглежда, че политиката на правителството и парите на частните инвеститори са дали добри плодове. Първоначално се развива северното крайбрежие (Пуерто Плата и Самана), където има идеални условия за водни спортове, по-късно – и източното (Пунта Кана и Баваро). Комплексите са в карибски стил, използвани са предимно естествени и екологични материали. Няма високо строителство и презастрояване.

Туристическата и пътната инфраструктура се поддържат и разширяват непрекъснато. За разлика от останалите райони в страната, в комплексите няма проблеми с електричеството или водоснабдяването (с една уговорка – водата от водопровода не става за пиене).

Най-известното място за ол инклузив почивка е Пунта Кана – плажната ивица е дълга над 50 км, а брегът е защитен от коралови рифове. Там имате усещане за истински лукс и пълно сливане с природата.

В рамките на хотелските комплекси има предвидени зони за релакс, атракции за деца и спортни съоръжения. Ако по някаква причина не си падате по мързеливото излежаване на плажа, може да избирате между по-активни занимания като: риболов, поло, голф, тенис, конна езда, рафтинг, шнорхелинг, гмуркане, моторни лодки, офроуд, подводна фотография, планински преходи или посещения на местни ферми и аквапаркове. 



4. Карибска екзотика

Най-важно е усещането, че животът е празник, който трябва да се празнува всеки ден. С ром и пури, песни и танци, добро настроение и широка усмивка. 



5. Забележителности и атракции

Доминиканската република може да предложи много повече от луксозни комплекси и коктейли на плажа. Страната е идеална дестинация за семейна почивка с деца, романтични пътешествия, усамотено плажуване, активен спорт и приключенски туризъм.

Там се намират най-старият колониален град в Новия свят (Санто Доминго) и най-модерното метро на Карибите, най-високият връх – Пико Дуарте (3098 м) и най-ниската точка в региона – соленото езеро Лаго Енрикило (45 м под морското равнище), има зашеметяващи гледки към планински водопади и спокойни лагуни, флора и фауна от три климатични пояса, тропически гори и пустини с кактуси, национални природни паркове и голф игрища.

И не на последно място, в Доминикана няма опасни животни и насекоми, ако не броим досадните комари.



Кога е най-подходящото време да посетите Доминиканската република?
 

Когато по нашите географски ширини се настани зимата, идва времето за морска почивка в Доминиканската република. От ноември до юни има оптимални условия за плаж и водни атракции.

Тъй като относително близки области показват големи различия в климата, избирайте периода на своята почивка спрямо мястото. Най-подходящите месеци с топло време и малка вероятност за валежи са:

· На северното крайбрежие (Пуерто Плата, Кабарете, Самана, Сосуа) – от май до октомври.

· На юг (Бока Чика, Хуан Долио, Бейайбе, Ла Романа) – от ноември до април.

· На изток (Пунта Кана, Баваро) – от декември до юни.



И оптималното време за почивка в Пунта Кана
 

Най-доброто време за почивка в Пунта Кана е през късните зимни месеци и пролетта – февруари, март, април, защото тогава има малко валежи. Също подходящи месеци са юни и юли – тогава вали по-малко, отколкото през есента, както и декември и януари, когато времето е сухо и приятно топло.

Обикновено през есенните месеци в Пунта Кана вали повече, като октомври е най-дъждовен. През май също има малко увеличение на валежите.
 

Имайте предвид, че в Америка Доминиканската република се предлага като целогодишна дестинация. Освен това намалението на цените през ниския сезон достига до 15% 30%.


Какво не трябва да пропускате:


· Да наблюдавате миграцията на китовете в залива на полуостров Самана, на север – от януари до март.

· Да плавате с катамаран от Пунта Кана до остров Саона.

· Да правите подводни снимки на кораловите рифове и морските звезди.

· Да карате кайтсърф и уиндсърф – в Кабарете, на север.

· Да наблюдавате фламинго край езерото Лаго Енрикило или костенурки, пеликани и игуани в лагуната Лагуна де Овиедо в най-южния край на острова.

· Да плувате с делфини.

· Да танцувате меренге и бачата.

· Да разгледате колониалната зона на столицата Санто Доминго (паметник под закрилата на ЮНЕСКО): най-старата катедрала на континента, резиденцията на вицекраля и военната крепост край река Осама.

· Да си купите типични местни продукти: пури, ром, шоколад, кафе, кехлибар, ларимар (скъпоценен камък с тюркоазеносин цвят като водата на Карибско море).






Няма коментари:

Публикуване на коментар