неделя, 7 февруари 2016 г.

Особености на чешките кръчми

Кратко ръководство за употреба


В Прага бира пият всички туристи, дори и тези, които по принцип не обичат бира. За някои заклети бираджии опознаването на града стига до най-близката кръчма. Затова изобщо не е случайно, че сувенирите с бирени мотиви заемат голямо място по щандовете за туристически стоки.



Картичка (Прага - ръководство за употреба)


Макар че аз лично не съм виждала местните да използват това тристепенно чукане с халба бира, всички твърдят, че по-рано било традиция. Удрянето на халбата в масата (3.) като че ли все още се прави, но не навсякъде. Досега не съм намерила достатъчно добро обяснение защо е такъв обичаят, освен най-общото тълкуване, че по този начин се гонят злите сили.


Да си поръчаш бира в Прага, е много лесно. Изборът се свежда до светло (světlé) или тъмно (tmavé). Някъде продават и смес от двете (řezané) - добър вариант за тези, които трудно избират. 

И една малка местна особеност - при поръчка келнерите обикновено питат и за още нещо. Трябва да уточните бира с какъв процент съдържание на сухото вещество искате - най-често това е 10% (desítka), 11% (jedenáctka) или 12% (dvanáctka). 

Обикновено в кръчмите се предлагат една или две марки наливна бира (točené pivo). Рекламата на пивовара, с който работи кръчмата, виси редом до табелката с името на заведението. Така още от улицата знаете какво ще пиете. Когато вече сте вътре и си поръчате първата бира, се сдобивате със статут на личен гост, т.е. ще ви носят пълна халба веднага, щом оставите празната чаша пред себе си. И това продължава, докато не откажете да пиете повече или не поискате сметката. Хубава чешка традиция - за бира не трябва да се чака дълго. 

Заведенията с по-голям капацитет предлагат бира, съхранявана в големи резервоари, т. нар. танкове (tankové pivo) - според запознати това е най-доброто качество сред наливните бири.


Подложка за бира (Най-добрата бира е от танк)


За да заслужите уважението на персонала, правете като чехите - докато чакате за поръчката си, поставете на масата пред себе си подложката за бира. Иначе се губи време, ако келнерът трябва да свърши това вместо вас. А има толкова много празни халби за пълнене и разнасяне.

Отделно внимание заслужават местата, където се произвежда пиво със собствена марка. Напр. много посещаван от туристи е ресторантът с пивовар (и хотел) U medvídků - там предлагат Pivovice X40 beer brandy (бирен коняк с 40% алкохолен градус).


Ресторант с пивовар и хотел U Medvídků (При мечетата)


За да не усложнявам прекалено нещата, ще обобщя накратко, че в Прага има два типа кръчми - за туристи и за местни. Между тях се разполага и една смесена категория – там, където туристи и местни си поделят територията.


Автентичната чешка кръчма


има дълга история и постоянна клиентела. Вътре е шумно, пълно и задимено. Това е място за пиене на бира - деца, домашни животни и любители на биофрешове няма какво да правят тук.

Обзавеждането е скромно и традиционно - големи дървени маси и дълги пейки за сядане. Често се случва по-малки групи да споделят обща маса. По стените висят разни предмети, изглежда, са събирани от няколко поколения. И задължително има някакви шеговити рисунки, надписи или стари табели.

Келнерът е повече истински господар на това място, отколкото обслужващ персонал. Туристите определят това отношение като грубо и негостоприемно, но не трябва да забравяме, че тези места съществуват от времето преди клиентът винаги да има право.


Как да познаете тези места?

Гледайте за тези признаци:

  • По-ниски цени.
  • Има постоянна клиентела от местни, които очевидно се познават с персонала.
  • Редовните клиенти се обслужват с предимство.
  • Не се радват особено на туристите, макар че ги търпят.
  • Персоналът не говори (или предпочита да не говори) английски.
  • Тук се пие предимно бира, храната е само добавка.
  • Често използват традиционния начин да се записват поръчаните бири - сметката се води върху малък лист хартия, който стои на масата, и всеки път, когато келнерът донесе поръчка, отбелязва бирата с една отметка (една чертичка=една бира).

Къде да търсите добрите образци?

Тъй като са традиционни места, автентични кръчми може да намерите и в централните части на Прага (U černého vola, U zlatého tygra). Вече съм писала за тях в предишни пътеписи - вж. Прага за напреднали и Почти туристи в Прага.

Обикновено в сградите на спортните дружества Sokol има малки ресторантчета (Sokolovna), където може да усетите атмосферата на старите квартални пивници.


Ресторант Дейвицка Соколовна, кв. Дейвице



Кръчмата за туристи


може да бъде открита навсякъде, най-вече около туристически обекти. Най-известните туристически кръчми в Прага са и най-посещаваните от туристите: U Fleků (имат собствен пивовар), U Kalicha (известна още като кръчмата на Швейк, защото неговият създател, писателят Хашек, имал обичая да си пие бирата в гостилницата, която преди е била на това място).

Как да разпознаете туристическите места?

Търсете следните знаци:

  • Цените са туристически (ако преди това сте пили бира в квартална кръчма, ще забележите веднага разликата).
  • Местните отказват да ходят там (освен ако не придружават чуждестранни гости).
  • Независимо дали обстановката е по-модерна, или стилизирана в чешки дух, още от прага се забелязва, че тук е пипала дизайнерска ръка.
  • Обслужването е професионално и леко дистанцирано.


Смесен вид


Обикновено няколко маси са запазени за редовните клиенти, а туристите сядат на други места.

Тук ще намерите най-доброто от двете категории – хубава чешка бира на приемлива цена, добро отношение и обслужване на английски. Ако сте в настроение да опитвате чешка храна, може да си поръчате обичайните неща (печено джоланче, свинско със зеле и кнедли, панирано сирене, наденички, печена патица, телешко със сметанов сос, или т.н. свичкова). Ако искате просто да хапнете, имате избор между известни интернационални рецепти.


Вместо заключение


Където и да отидете, бирата ще бъде превъзходна.


Виж още за Чехия:


Коледа в Чески Крумлов

Един ден в Карлови Вари

На панаир по чешки в Мелник, Чехия

Сребро и готика в Кутна Хора, Чехия

През зимата в Телч, Чехия



Няма коментари:

Публикуване на коментар