Кратко ръководство за употреба
В Прага бира пият всички туристи, дори и тези, които по принцип не обичат бира. За някои заклети бираджии опознаването на града стига до най-близката кръчма. Затова изобщо не е случайно, че сувенирите с бирени мотиви заемат голямо място по щандовете за туристически стоки.
Картичка (Прага - ръководство за употреба) |
Макар че аз лично не съм виждала местните да използват това тристепенно чукане с халба бира, всички твърдят, че по-рано било традиция. Удрянето на халбата в масата (3.) като че ли все още се прави, но не навсякъде. Досега не съм намерила достатъчно добро обяснение защо е такъв обичаят, освен най-общото тълкуване, че по този начин се гонят злите сили.
Да си поръчаш бира в Прага, е много лесно. Изборът се свежда до светло (světlé) или тъмно (tmavé). Някъде продават и смес от двете (řezané) - добър вариант за тези, които трудно избират.
И една малка местна особеност - при поръчка келнерите обикновено питат и за още нещо. Трябва да уточните бира с какъв процент съдържание на сухото вещество искате - най-често това е 10% (desítka), 11% (jedenáctka) или 12% (dvanáctka).
Обикновено в кръчмите се предлагат една или две марки наливна бира (točené pivo). Рекламата на пивовара, с който работи кръчмата, виси редом до табелката с името на заведението. Така още от улицата знаете какво ще пиете. Когато вече сте вътре и си поръчате първата бира, се сдобивате със статут на личен гост, т.е. ще ви носят пълна халба веднага, щом оставите празната чаша пред себе си. И това продължава, докато не откажете да пиете повече или не поискате сметката. Хубава чешка традиция - за бира не трябва да се чака дълго.
Заведенията с по-голям капацитет предлагат бира, съхранявана в големи резервоари, т. нар. танкове (tankové pivo) - според запознати това е най-доброто качество сред наливните бири.
Подложка за бира (Най-добрата бира е от танк) |
За да заслужите уважението на персонала, правете като чехите - докато чакате за поръчката си, поставете на масата пред себе си подложката за бира. Иначе се губи време, ако келнерът трябва да свърши това вместо вас. А има толкова много празни халби за пълнене и разнасяне.
Отделно
внимание заслужават местата, където се произвежда пиво със собствена марка. Напр. много посещаван от туристи е
ресторантът с пивовар (и хотел) U medvídků - там предлагат Pivovice X40 beer brandy (бирен коняк с 40% алкохолен градус).
Ресторант с пивовар и хотел U Medvídků (При мечетата) |
За да не усложнявам прекалено нещата, ще обобщя накратко, че в Прага има два типа кръчми - за туристи и за местни. Между тях се разполага и една смесена категория – там, където туристи и местни си поделят територията.
Автентичната чешка кръчма
има дълга история и постоянна клиентела. Вътре е шумно, пълно и задимено. Това е място за пиене на бира - деца, домашни животни и любители на биофрешове няма какво да правят тук.
Обзавеждането е скромно и традиционно - големи дървени маси и дълги пейки за сядане. Често се случва по-малки групи да споделят обща маса. По стените висят разни предмети, изглежда, са събирани от няколко поколения. И задължително има някакви шеговити рисунки, надписи или стари табели.
Келнерът е повече истински господар на това място, отколкото обслужващ персонал. Туристите определят това отношение като грубо и негостоприемно, но не трябва да забравяме, че тези места съществуват от времето преди клиентът винаги да има право.
Как да познаете тези места?
Гледайте за тези признаци:
- По-ниски цени.
- Има постоянна клиентела от местни, които очевидно се познават с персонала.
- Редовните клиенти се обслужват с предимство.
- Не се радват особено на туристите, макар че ги търпят.
- Персоналът не говори (или предпочита да не говори) английски.
- Тук се пие предимно бира, храната е само добавка.
- Често използват традиционния начин да се записват поръчаните бири - сметката се води върху малък лист хартия, който стои на масата, и всеки път, когато келнерът донесе поръчка, отбелязва бирата с една отметка (една чертичка=една бира).
Къде да търсите добрите образци?
Тъй като са традиционни места, автентични кръчми може да намерите и в централните части на Прага (U černého vola, U zlatého tygra). Вече съм писала за тях в предишни пътеписи - вж. Прага за напреднали и Почти туристи в Прага.
Обикновено в сградите на спортните дружества Sokol има малки ресторантчета (Sokolovna), където може да усетите атмосферата на старите квартални пивници.
Ресторант Дейвицка Соколовна, кв. Дейвице |
Кръчмата за туристи
може да бъде открита навсякъде, най-вече около туристически обекти. Най-известните туристически кръчми в Прага са и най-посещаваните от туристите: U Fleků (имат собствен пивовар), U Kalicha (известна още като кръчмата на Швейк, защото неговият създател, писателят Хашек, имал обичая да си пие бирата в гостилницата, която преди е била на това място).
Как да разпознаете туристическите места?
Търсете следните знаци:
- Цените са туристически (ако преди това сте пили бира в квартална кръчма, ще забележите веднага разликата).
- Местните отказват да ходят там (освен ако не придружават чуждестранни гости).
- Независимо дали обстановката е по-модерна, или стилизирана в чешки дух, още от прага се забелязва, че тук е пипала дизайнерска ръка.
- Обслужването е професионално и леко дистанцирано.
Смесен вид
Обикновено няколко маси са запазени за редовните клиенти, а туристите сядат на други места.
Тук ще намерите най-доброто от двете категории – хубава чешка бира на приемлива цена, добро отношение и обслужване на английски. Ако сте в настроение да опитвате чешка храна, може да си поръчате обичайните неща (печено джоланче, свинско със зеле и кнедли, панирано сирене, наденички, печена патица, телешко със сметанов сос, или т.н. свичкова). Ако искате просто да хапнете, имате избор между известни интернационални рецепти.
Вместо заключение
Където и да отидете, бирата ще бъде превъзходна.
Виж още за Чехия:
Коледа в Чески Крумлов
Един ден в Карлови Вари
На панаир по чешки в Мелник, Чехия
Сребро и готика в Кутна Хора, Чехия
През зимата в Телч, Чехия
Няма коментари:
Публикуване на коментар