неделя, 14 септември 2014 г.

Почти туристи в Прага

Пътепис в снимки



Перфектното време за снимки - септемврийско слънце, събота следобед, Прага е пълна с туристи. Имам хубавото предчувствие, че днес ще направя идеалната снимка за блога си.

Имам и цел - да се качим на кулата на кметството в Старе место, защото търся по-различна перспектива. За последно съм била там, когато още снимах на лента. Гледан отгоре, старият град прилича на макет от порцеланови къщи, каквито продават в скъпите магазини за сувенири.

Грабвам олимпуса и хукваме навън. Вече сме туристи в Прага.

На място обаче се оказва, че вселената има други планове за този ден. Освен вечните туристи, на площада виждаме полиция, бусове, футболни агитки, нови маси на стари кафенета, скеле върху паметника на Ян Хус, скеле върху бароковата църква Св. Микулаш.

Веднага се отказвам да се катерим нагоре. Остава ми вариант Б - снимки от равното, като избягвам проблемните места. Въпреки че Прага е много фотогеничен град, не върви да се осланяш само на късмета си.

Заради облаците и следобедното слънце се получава много драматичен кадър.



Площадът на Старе место


Наскоро забелязах, че почти всички сувенири, които купувам за приятели, са с този мотив - Тинската катедрала и къщите пред нея.

Тук е сърцето на Прага - на градския площад, където винаги нещо се случва и някой на някого нещо продава. След някой и друг месец ще построят коледния базар, ще сложат голяма елха, ще замирише на канела, печени кестени, наденички и греяно вино. След Коледа ще дойде Великден с пролетни вкусове и нови надежди. И така ще се редуват празник след празник, докато я има Прага. 

В началото много се дразнех от сергиите на Старе место, пречеха ми на гледката към сградите. Сега не пропускам коледния базар, обожавам това споделено очакване на празника - с храна, вино и сладки приказки. Тогава и чехите идват на площада.

При Кулата на кметството правя няколко опита да вкарам и часовника в снимката.



Пред кулата на кметството с астрономическия часовник


Сега пред кулата на кметството тълпата е рехава, но преди няколко минути, преди часовникът да отброи кръгъл час, тук един до друг са били пътешественици с раници, любители фотографи, щастливи младоженци, улични артисти, джебчии... Изобщо шарен свят... Повечето са дошли заради един от най-старите запазени часовници в Европа, казват, че отмерва времето още от 1410 г.

След краткото представление на механичните фигури хората бързо се оттичат в околните улички, досущ както се излива вода през широка фуния.



Кулата на кметството


Преди и ние да продължим по нашия път, снимам надписа върху прозореца на кметството - Praga Caput Regni (Прага столица на империята) - доказателство от славното време, когато Прага е била главен град на Свещената Римска империя. (вж. за подробности Прага за напреднали)




Кметството и надписът Praga Caput Regni (Прага столица на Империята)

 

След часовниковата кула се включваме в най-известния туристически маршрут в Прага - т.нар. Кралски път - по стъпките на чешките крале преди тържествената им коронация в катедралата Св. Вит на Храдчани.

И за да бъде този пътепис нещо повече от фото импресия, ще опиша накратко маршрута. Кралският път е задължителният туристически минимум, ако искате да познавате Прага и най-важните места в Старе место, Мала страна и Храдчани.


Кралският път


Маршрутът тръгва от "Площада на републиката" (Náměstí republiky), близо до Прашна брана (Prašná brána) и Общинския дом (Obecní dům), където е била градската резиденция на чешките крале, преди окончателно да се преместят на Храдчани. Сега една малка уличка напомня за кралския двор (Králodvorské ulice).

После се минава по улица "Целетна" (Celetná), през прощада на Старе место (Staroměstské náměstí), покрай Кулата на кметството, през "Малкия площад" (Malé náměstí), по улица "Карлова" (Karlova), по Карловия мост, през площада на Мала страна (Malostranské náměstí) и по улица "Нерудова" (Nerudova).

След това до катедралата Св. Вит на Храдчани има два варианта:
  • днешният маршрут (от 17 в., когато са прокарали пряк път към двореца) - по улица "Ке Храду" (Кe Hradu) и площада на Храдчани,
  • старият маршрут - по улица "Увоз" (Úvoz), улица "Похорелец" (Pohořelec), през площада пред Лорето и площада на Храдчани.

Обикновено, заради наклона на улиците, сега туристите избират обратната посока и вървят от Храдчани към Старе место.




Къщите срещу кметството


Стигаме до Малкия площад с ренесансовия кладенец в центъра.


Преди години тук нямаше никакви маси, единственото място, където можеше да поседнеш, беше върху каменния парапет около фонтана.



Малкият площад


Продължаваме по уличките, които водят към реката и Карловия мост. Един туристически файтон влиза в кадъра.




Транспорт само за туристи


По-нататък се натъкваме на конкуренцията на файтоните - ретро автомобилите, които предлагат туристически обиколки (Sightseeing Tour).


Човекът зад волана е 2 в 1 - шофьор и гид. През повечето време е обърнат назад към пътниците, но предвид ниската скорост няма инциденти.



На ъгъла на "Карлова" и "Хусова"


И поглед назад.



Кола само за туристи

 

Тук излизаме от Кралския път, свиваме по "Хусова" и изпадаме в кратко колебание къде да направим почивка. А сега накъде?


Сладолед или бира?


На номер 12 продават най-добрия шоколадов сладолед в Прага - Gelato Milano (Husova 12). С вкус на истински натурален шоколад. Още не съм открила по-добро качество, макар че продължавам да опитвам. Салонът изглежда малък, но в дъното, далеч от витрината, има няколко уединени маси. По стените висят стари фотографии на Милано. Обслужването също напомня на Италия, защото има различни цени за консумация вътре и извън заведението.

На другата страна на улицата, на номер 17, е бирария "При златния тигър" U Zlatého tygra (Husova 17) - автентична чешка кръчма. Любимо място на писателя Бохумил Храбал и на много други пражки бохеми. Помещението прилича на широк и дълъг коридор, има два прозореца със стъклопис, през които се процежда мека светлина като в храм. Бирата е Pilsner Urquell.



Кръчма "При златния тигър"



Влизаме вътре, за да проверим има ли свободни места. В предверието снимам надписа - "Забранена е консумацията на бира извън кръчмата". После прибирам фотоапарата и се стараем да не изглеждаме като туристи. Защото в места като това крал е постоянният клиент, не туристът. Изобщо всички чешки кръчми, които пазят старите традиции, приличат малко на английски клуб - и макар че всеки може да влезе вътре, с предимство се ползват редовните посетители.



Бира само в кръчмата


Дали заради слънчевия ден, или заради още ранния час, има места. Оставаме тук. За начало си поръчваме по една голяма бира - Dáme si dvakrát velký pivo.

И вече не сме туристи в Прага.


Няма коментари:

Публикуване на коментар