неделя, 10 август 2014 г.

Прага извън туристическите маршрути

През лятото в Прага


Извън туристическите маршрути Прага е спокоен и дружелюбен град. Встрани от главния поток туристи единственото правило е да правиш нещата като местните. Така всички отговори на въпросите "къде", "кога" и "как" получават незабавен отговор, а за "защо" трябва да се постараете повече. Лятната програма за лежерно размотаване в Прага е кратка и поради това задължителна - разходка край Вълтава (може и с лодка) и бира в парка Летна.

Край река Вълтава


Понеже съм родом от Русе, много обичам градове, през които минават големи реки. Морето или планината в единия край на града са само частична компенсация за моя Дунав. Иначе с часове мога да гледам от брега как водата си тече и отнася всичките ми дребни тревоги.

Прага и Вълтава изпълняват всички условия за успешна речна медитация. При хубаво време тук всички излизат навън - който си има хата (лятна къща), отива на хатата, а младите отиват на реката или в парковете. И понеже хора разни - разни интереси: някои просто лежат на кея и пият бира, други хранят лебедите, срещат се с приятели и пият бира, докато реката бавно тече покрай тях. Общите неща обаче са повече - бира и река.

Ето няколко идеи за един неделен ден край реката - обикновен следобед, лятото на 2014 г.

Приятели с лодка по Вълтава.



Под моста



Двама влюбени и един лебед за късмет.



Романтична среща на кея


Други са полегнали на кея. Покрай реката всички седят или лежат (вж. снимката долу), никой не ходи по ръба на кея - дали заради изискванията за сигурност или просто от здрав разум.



Почивка на кея


Когато се появят лебеди, всички започват да ги хранят.



Да нахраним лебедите


На палубата на завързана към кея платформа се върти търговия с разни чешки месни специалитети, екзотични храни и напитки от цял свят. Всички места гледат към другия бряг.



На платформа във Вълтава

 
И отново бира, този път споделена - момче отлива от чашата си, за да почерпи своя най-добър приятел. Ако кучето прилича на стопанина си, виновен е човекът.



Куче пие бира

 
Младо момиче на кея изглежда заето едновременно с телефон и книга. Толкова много неща чакат да бъдат свършени, докато дойде Идеалният-за-тебе човек.



С книга и телефон на кея


Покрай бирата и реката стигаме до най-голямата открита бирария в Прага.



Бира в парка Летна


Паркът Летна се намира на едно малко възвишение над реката, почти в централната част на града. Отгоре се открива прекрасна гледка към мостовете и кулите на Прага - ако фотографията е вашата страст, това място става задължително за посещение, макар че и бирата на открито е достатъчен мотив.



Парк Летна


Ето това се вижда от терасата на Летна.



Гледка към Прага и Щефаников мост


И малко по-вляво.



Поглед към Прага


Да пиеш бира под големите дървета, докато Прага и Вълтава са в краката ти, създава почти метафизично усещане за дупка във времето - ставаш част от този град, едно цяло със всички хора, които са били тук преди теб. Много специално настроение - съзерцателно, сантиментално и обичливо.


Бира на открито


Вълтава не е Дунав, но се чувствам като у дома, светът е вкъщи.


Виж още за Прага:

Прага за напреднали

Почти туристи в Прага

Особености на чешките кръчми

Сувенири от Прага

Швейк в Прага (празник с литературен сюжет)

Как Прага се готви за Коледа

Няма коментари:

Публикуване на коментар